מחשבות מעשיות על שינה
הלילה ישנתי מעט. הבן שלי העיר אותי באמצע הלילה ולאחר מכן התקשיתי להירדם.
לפני שהייתי אמא שעות שינה היו משהו שאפשר בקלות להשלים, ולכן לא היתה יותר מידיי משמעות ל״להצליח להירדם״.
אחרי הלידה של לביא לראשונה התחילו להתפתח לי הפרעות שינה: לביא ואלון היו ישנים לידי בחדר, ואני לא הייתי מצליחה להירדם במשך ארוכות, למרות שידעתי שאהיה חייבת להתעורר ב5 בבוקר כשהוא יקום. באחד מהלילות האלו, הייתי חייבת למצוא פיתרון ו ע כ ש י ו, אז פניתי לבקש עזרה מחברי היחיד שהיה ער באותן שעות: גוגל.
התשובה הראשונה שגוגל הראה לי כמענה לשאלתי המוקלדת הפתיעה אותי, סדנת שינה למבוגרים(!).
היא הייתה יקרה מדי, הבטיחה לפתור מיידית דברים שלא היו נראים לי הגיוניים, וארכה רק יום אחד.
מיד נרשמתי. עד כדי כך הייתי נואשת.
ביום הסדנה הגעתי לחדר מואר עם פלורסנט, שבתוכו מסודרות כורסאות ישיבה נוחות להפליא בחצי גורן, ולכל אחד מהמשתתפים מחכה שמיכה. למראה התפאורה הייתי בטוחה שאנחנו הולכים פשוט להשלים ביחד שעות שינה. מסתבר שזה היה רק גימיק של תרגיל הפתיחה.
לאחר מכן עברנו לסבב היכרות בין המשתתפים. כולם היו נראים סהרוריים, שעות הבוקר לא היו הצד החזק שלנו אחרי לילות טרופי שינה. גבר בן 60 שיתף שהוא לא ישן לילה שלם כבר מעל עשור, אישה בת 50 שיתפה בייאוש גדול שלא משנה מה היא מנסה לעשות היא תמיד מתעוררת ב4 בבוקר, וזה אחרי שהיא ניסתה הכל: ללכת לישון ב8 בערב, ואפילו ב2 בלילה!. וגבר בן 40 שיתף שהוא פשוט אף פעם לא מצליח להירדם. כשהמרצה ניסה להסביר לו שהוא כנראה מתישהו כן נרדם, אחרת הוא היה כבר מת, הוא הודה שלפעמים הוא נרדם אבל השינה לא עמוקה ואיכותית מספיק אז הוא לא מחשיב את זה. למרות שכולנו היינו בטוחים שמשהו לא בסדר איתנו פיזיולוגית ושאנחנו מקרה אבוד, במהלך השעות שהיינו יחד קיבלנו הסברים מדעיים למה כמעט כל הסיבות של הפרעות שינה הן התנהגותיות, ולכן ניתן גם לפתור אותן דרך שינויים התנהגותיים.
הטיפ הכי חשוב שלקחתי מהסדנה הזאת הוא שלא משנה אם אנחנו מצליחים או לא מצליחים להירדם, הלילה הוא הזמן שלנו להישאר שכובים במיטה עם עיניים עצומות: זה לא זמן להסתכל בפלאפון, זה לא זמן לקרוא, וזה אפילו לא זמן ללכת לשירותים! בכל פעם שאנחנו נוקטים באישהי פעולה באמצע הלילה שהיא לא להישאר שכובים עם עיניים עצומות במיטה, אנחנו משדרים לתת מודע שלנו שאם נתעורר באמצע הלילה, נקבל ״פרס״. וכן, גם לרוקן את שלפוחית השתן באמצע הלילה זה פרס, ומסתבר שאם אין לנו בעיות בריאותיות בדרכי השתן אפשר להתרגל לדלג על זה לגמרי. (ובמקרה כזה מומלץ להפסיק לשתות אחרי 7 בערב. )
זו רק דוגמה אחת מני דברים רבים שניתן לעשות כדי לשפר את איכות השינה שלנו. זה אחד התחומים בעיני שהכי שווה לנו להשקיע בו. כולנו צריכים לישון: הכמות המומלצת של שינה למבוגרים היא שבע שעות שינה! בזמן השינה מערכות הגוף מתייצבות, המערכת החיסונית מתחזקת והמוח מתפתח. חסך בשינה יכול לגרום לתחלואה של כלי הדם והלב ואפילו למוות.
אני מרבה לשתף בניוזלטר על מחשבות עמוקות או התמודדויות רגשיות, אבל הלילה הזה העלה בי משהו פשוט בחשיבותו: בואו נלך לישון!
יש משהו בצורך העתיק הזה שמביא המון ענווה: ביום יום העולם משדר לנו להמשיך לזוז ולהתקדם כמה שיותר מהר, כאילו היינו מחשב שנמצא מעל מגבלות הגוף. כשמתחיל להחשיך ומגיע הלילה, המערכות שלנו מבקשות לכבות מסך ולאפשר מנוחה כללית.
אני מאחלת לנו שנשקיע בזמן האיכות הקדוש הזה שלנו עם עצמינו ושנצליח לישון טוב בלילה.
אם יש לכם טיפים לדברים שמשפרים לכם את השינה ועוזרים לכם להירדם, אני אשמח שתשלחו לי במייל חוזר. אני אוספת טיפים בנושא : )
שיהיה אחלה סופשבוע ולילות נעימים, נרקיס.